Sistema de gestió d’organització saludable

L’any 2010, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar el document Entorns saludables: fonaments i model de l’OMS, amb l’objectiu de millorar les condicions de seguretat, salut i benestar a la feina. En aquesta mateixa línia, el 2012, AENOR va elaborar el Model d’empresa saludable (SIGES), que es va convertir en el primer sistema de gestió d’empresa saludable i que ha estat implantat a un gran nombre d’empreses.

Posteriorment, i per integrar el sistema esmentat en un altre tipus d’organitzacions (administracions públiques, entitats sense ànim de lucre, etc.), AENOR va publicar el 2019 el Sistema de gestió d’organització saludable (SIGOS), que va suposar una important ampliació i actualització del SIGUS. El propòsit de SIGOS va més enllà de la prevenció de les lesions i el deteriorament de la salut dels treballadors. També pretén incidir en el seu estil de vida personal i familiar, passant per la cultura adequada per ser una organització saludable i així arribar fins a la societat de manera global.

El SIGOS facilita la integració del sistema de gestió d’organització saludable d’AENOR

Cal destacar que el SIGOS és un sistema de gestió que es pot implantar perfectament a les grans empreses i també a les pimes. Així mateix, el SIGOS facilita la integració del Sistema de Gestió d’Organització Saludable d’AENOR en qualsevol altre sistema de gestió, especialment en els referents a seguretat i salut a la feina (ISO 45001), minimitzant els recursos necessaris i simplificant la informació documentada necessària. D’altra banda, amplia el concepte d’“empresa saludable” a qualsevol tipus d’organització ia les seves parts interessades.

Identificació i avaluació dels factors amb capacitat per influir a l’organització saludable

La identificació i l’avaluació dels factors que influeixen en una organització han de tenir en compte, almenys, els elements següents:

 

  • Salut i seguretat de les persones de lorganització. Entre altres factors, l’entorn físic de l’organització, el disseny, els vehicles i desplaçaments, els equips, les màquines, les instal·lacions, les substàncies químiques, les matèries primeres, els processos i els procediments al lloc de treball, i que poden afectar la seguretat i salut de les persones.

 

  • Estil de vida. Per exemple, programes focalitzats a promocionar i implantar hàbits saludables a les persones, les seves famílies i l’entorn, tenint en compte tota mena d’accions centrades en els factors de risc i en les oportunitats relacionades amb hàbits de vida i salut, dins i fora de organització.

 

  • Cultura enfocada al benestar de lorganització. Els elements que influeixen en els entorns psicosocials laborals són, entre d’altres, l’estil de gestió de les feines de les persones, les polítiques de conciliació de recursos humans, la comunicació, el lideratge, el compromís, el clima laboral, la cultura de l’organització pel que fa a les persones i al seu benestar, contribuint a una cultura positiva en seguretat, salut i benestar laboral (SSBL).

 

  • Compromís amb la comunitat. Moltes organitzacions tenen projectes que promouen i gestionen accions enfocades al medi ambient i al benestar global de la societat. S’hi inclouen, per exemple, plans d’acció enfocats a millorar les possibilitats i les oportunitats de la comunitat on s’estableix l’organització, el manteniment de l’ètica empresarial, la lluita contra la corrupció, la contribució a la societat mitjançant productes i serveis útils i condicions justes, o respecte al medi ambient, evitant la contaminació, minimitzant la gestió de residus i racionalitzant l’ús dels recursos naturals i energètics.

El cicle de millora contínua al SIGOS

El cicle de millora contínua del SIGOS permet a una organització, dins del seu àmbit d’influència, proporcionar entorns de treball segurs i saludables, prevenir les lesions i deteriorament de la salut, promocionar i implantar hàbits de vida adequats per a les persones que componen la organització, les seves famílies i altres parts interessades, així com assolir una cultura del benestar organitzacional i exercir un compromís amb la societat de manera responsable.

El SIGOS es pot aplicar a qualsevol tipus d’organització, independentment de la mida, l’activitat o la ubicació, que vulgui eliminar o disminuir les conseqüències negatives per a la salut i el benestar de les seves parts interessades, i generar i incrementar les oportunitats en relació amb els factors que influeixen en els riscos com en les conseqüències.

  •  

Els dos grans aspectes en què es basa el SIGOS són:

  • La Identificació i lavaluació dels factors que influeixen en lorganització saludable, que facilita la presa de decisions per prioritzar els objectius o projectes de millora contínua.
  • La consideració de les parts interessades en els aspectes clau de la gestió de lorganització saludable.
Sustainable-Packaging-scaled

Posa’t al dia amb les nostres darreres publicacions

T’informem i documentem amb les novetats en el camp de la prevenció laboral i autoprotecció. Totes les notícies destacades en matèria de prevenció de riscs laborals.

Obrim nova delegació a Santa Coloma de Gramenet

Obrim nova delegació a Santa Coloma de Gramenet

Noves oficines administratives i de formació. Ens complau informar-vos que el pròxim 6 de Maig obrirem una nova Delegació en C/ de la Cultura 8, Santa Coloma de Gramenet. Amb la idea de projectar la nostra empresa i manera de treballar, aquestes instal·lacions compten...

read more
Implantació de plans d’igualtat

Implantació de plans d’igualtat

Implantació de Plans d'Igualtat: Un Compromís Empresarial amb l'Equitat de GènereEn un món laboral cada cop més conscient de la importància de l'equitat de gènere, els Plans d'Igualtat han sorgit com una eina fonamental per promoure i garantir condicions laborals...

read more
Obrir xat
💬 Necessites ajuda?
Hola 👋🏻,
en què podem ajudar-te?